CU-fractievoorzitter Kees Maas: 'Investeren in de stad'

Kees Maas (2).jpg
Logo ChristenUnie (1).jpg
Door ChristenUnie Hoorn op 30 juni 2021 om 14:38

CU-fractievoorzitter Kees Maas: 'Investeren in de stad'

Elk jaar stelt de gemeenteraad van Hoorn een kadernota vast. Hierin worden de grote lijnen van waar de komende jaren het belastinggeld naartoe gaat, uiteengezet. Kees Maas, fractievoorzitter van de ChristenUnie Hoorn, riep het college bij de behandeling van de kadernota op om de (financiële) uitdagingen van de stad niet door te schuiven naar de toekomst.

Investeren in de stad

De gemeente Hoorn heeft grote problemen om de begroting sluitend te krijgen. Deze structurele problemen worden nu echter met incidenteel geld opgelost. Structurele oplossingen worden niet geboden of zijn nog heel vaag. Volgens CU-fractievoorzitter Kees Maas is dat niet de juiste manier.

"We roepen het college middels een motie op om nu al te komen met voorstellen om de begroting sluitend te krijgen met structurele middelen", aldus Maas. Ook zou de gemeente meer moeten kijken naar provinciale en landelijke subsidies die aanwezig zijn, om zo te kunnen blijven investeren in de stad.

Duurzaamheid bereikbaar voor iedereen

Verder besteedde de ChristenUnie bij de kadernota veel aandacht aan de duurzaamheidsopgave in Hoorn. De ChristenUnie steunt de aanpak om als gemeente geld beschikbaar te stellen aan inwoners. Maar volgens de CU-fractievoorzitter worden lagere inkomensgroepen nu onvoldoende meegenomen hierbij.

Kees Maas: "We zien veel woningeigenaren die net kunnen rondkomen en geen spaargeld hebben om in duurzaamheid te investeren. Voor deze mensen is er vaak geen subsidie of is dit vaak te weinig om te investeren, terwijl dit wel juist de mensen zijn die de steun van de gemeente hard nodig hebben". De CU steunde onder meer ook de motie van GroenLinks met betrekking tot leningen voor woningeigenaren op gebied van duurzaamheid.

___

De ChristenUnie Hoorn is momenteel bezig met het verwerken van ideeën voor onze gemeente in een verkiezingsprogramma. Heb je suggesties voor een mooier Hoorn? Laat het ons dan weten via bestuur@hoorn.christenunie.nl!

Bijdrage

Afgelopen dinsdag 31 oktober was de behandeling van de begroting in gemeente Hoorn.Als gemeente zullen we 10 miljoen moeten bezuinigen om het tekort vanaf 2026 te dekken.  

Kees Maas (fractievoorzitter CU Hoorn): ‘Voor de ChristenUnie is het van belang dat we blijven inzetten op betaalbare huisvestiging, armoedebestrijding, preventie in het sociaal domein met een goede sociale kaart en veilige mobiliteit voor fietsers en voetgangers. Daarnaast zal deze coalitie ook moeten kijken naar de eigen ambities en prioriteiten en waar we zaken moeten temporiseren’.

De ChristenUnie heeft verder aangegeven dat ze snel een oplossing willen voor het storten van grofvuil door kringloopwinkels. Hierover zijn kringloopwinkels al jaren over in gesprek met de gemeente zonder dat er een oplossing is.

 Daarnaast hebben we wederom aandacht gevraagd voor dak en thuislozen en de sociale kaart voor zorg en vrijwilligersorganisaties.

 De volledige bijdrage kun je hieronder teruglezen.

bijdrage begroting CU Hoorn 2024