ChristenUnie Hoorn stemt in met begroting voor 2022

Stadhuis
Logo ChristenUnie (1).jpg
Door ChristenUnie Hoorn op 13 november 2021 om 13:00

ChristenUnie Hoorn stemt in met begroting voor 2022

Elk jaar stelt de gemeenteraad de begroting voor de gemeente Hoorn vast. ChristenUnie Hoorn heeft ingestemd met de begroting voor de gemeente voor volgend jaar. Daarbij is ook een motie van de CU in samenwerking met D66 en GroenLinks over waterberging aangenomen.

Kees Maas: 'Elk bouwproject minstens 30% sociale huur'

CU-fractievoorzitter Kees Maas hamerde tijdens de begrotingsbehandeling er onder meer op dat Hoorn meer moet doen om te zorgen voor passende huisvesting voor alle inwoners. Minstens 30% van nieuwe woningen zou sociale huur moeten zijn en nog eens 30% betaalbare vrije sectorhuur of betaalbare koop.

Maas: "Met name voor starters is het zeer moeilijk om een huis te kopen of dat ze jaren moeten wachten om in aanmerking te komen voor een huurwoning. We zullen de komende tijd blijven pleiten dat in elk bouwproject de verdeling 30-30-40 wordt gehanteerd en waar mogelijk de sociale huur en goedkope woningen meer toe te laten voegen".

Voorbereiden op veranderend klimaat

De gemeenteraad nam een motie aan van ChristenUnie, D66 en GroenLinks om te onderzoeken welke instrumenten ingezet kunnen worden om te borgen dat er bouweisen worden gesteld aan waterberging en vergroening bij alle bouwprojecten in Hoorn. "Dat is van belang omdat klimaatadaptie een steeds grotere rol zal moeten gaan spelen in het beleid van onze gemeente", aldus Maas.

"We zien al dat er in Nedrland de laatste jaren meer hevige buien vallen en ook deze zomer hebben we in het nieuws beelden van overstromingen gezien in steden in Nederland", vertelt de ChristenUnie-fractievoorzitter verder. "Vergroening van de openbare ruimte en particuliere kavels en het borgen van waterberging is dus van cruciaal belang".

Meer lezen over waar de ChristenUnie meer aandacht voor wil? Lees de hele bijdrage van CU-fractievoorzitter Kees Maas.

Bijlagen

Bijdrage

Afgelopen dinsdag 31 oktober was de behandeling van de begroting in gemeente Hoorn.Als gemeente zullen we 10 miljoen moeten bezuinigen om het tekort vanaf 2026 te dekken.  

Kees Maas (fractievoorzitter CU Hoorn): ‘Voor de ChristenUnie is het van belang dat we blijven inzetten op betaalbare huisvestiging, armoedebestrijding, preventie in het sociaal domein met een goede sociale kaart en veilige mobiliteit voor fietsers en voetgangers. Daarnaast zal deze coalitie ook moeten kijken naar de eigen ambities en prioriteiten en waar we zaken moeten temporiseren’.

De ChristenUnie heeft verder aangegeven dat ze snel een oplossing willen voor het storten van grofvuil door kringloopwinkels. Hierover zijn kringloopwinkels al jaren over in gesprek met de gemeente zonder dat er een oplossing is.

 Daarnaast hebben we wederom aandacht gevraagd voor dak en thuislozen en de sociale kaart voor zorg en vrijwilligersorganisaties.

 De volledige bijdrage kun je hieronder teruglezen.

bijdrage begroting CU Hoorn 2024