College na motie aan de slag met ondersteuning middeninkomens

Rekenmachine
Logo ChristenUnie (1).jpg
Door ChristenUnie Hoorn op 10 oktober 2022 om 12:11

College na motie aan de slag met ondersteuning middeninkomens

Motie op 27 september aangenomen

Vanwege de hoge inflatie komen veel mensen in de financiële problemen. Voor mensen met lage inkomens zijn er vaak landelijke en lokale regelingen die hulp bieden. Mensen met middeninkomens hebben ook steeds vaker last van de inflatie, maar krijgen onvoldoende ondersteuning. Daar gaat de gemeente Hoorn nu mee aan de slag.

Waarschuwingen van verschillende instanties

Er zijn veel instanties die waarschuwen voor de financiële problemen waar mensen in kunnen komen door de energiecrisis en hoge inflatie. Waar de zorg normaal vooral bij lagere inkomens zit, moet er nu ook extra gekeken worden naar middeninkomens, zo stellen onder meer de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG), het Nibud en het Centraal Planbureau (CPB).

Ook middeninkomens kunnen door de huidige crisis rekeningen niet meer betalen en komen in de schulden terecht. Vaak komen mensen in deze groep niet in aanmerking voor allerlei ondersteuningsprogramma's die helpen om schulden te verminderen. En om schulden te voorkomen hebben de Rijksoverheid en gemeenten vaak alleen regelingen om de laagste inkomens te ondersteunen.

Lokaal maatwerk nodig

Omdat deze crisis ook middeninkomens treft, is het zaak om de ondersteuning als gemeente uit te breiden. Daarom diende CU-fractievoorzitter Kees Maas op 27 september samen met andere partijen een motie in die het college oproept voorstellen te doen om naar het ondersteunen van middeninkomens te kijken.

De motie werd door de gemeenteraad aangenomen, waarmee het college de komende maanden aan de slag moet met voorstellen om maatwerk te bieden voor middeninkomens die in de financiële problemen komen of zijn gekomen.

Bijdrage

Afgelopen dinsdag 31 oktober was de behandeling van de begroting in gemeente Hoorn.Als gemeente zullen we 10 miljoen moeten bezuinigen om het tekort vanaf 2026 te dekken.  

Kees Maas (fractievoorzitter CU Hoorn): ‘Voor de ChristenUnie is het van belang dat we blijven inzetten op betaalbare huisvestiging, armoedebestrijding, preventie in het sociaal domein met een goede sociale kaart en veilige mobiliteit voor fietsers en voetgangers. Daarnaast zal deze coalitie ook moeten kijken naar de eigen ambities en prioriteiten en waar we zaken moeten temporiseren’.

De ChristenUnie heeft verder aangegeven dat ze snel een oplossing willen voor het storten van grofvuil door kringloopwinkels. Hierover zijn kringloopwinkels al jaren over in gesprek met de gemeente zonder dat er een oplossing is.

 Daarnaast hebben we wederom aandacht gevraagd voor dak en thuislozen en de sociale kaart voor zorg en vrijwilligersorganisaties.

 De volledige bijdrage kun je hieronder teruglezen.

bijdrage begroting CU Hoorn 2024