CU huiverig voor bezuinigingen in Hoorn

Huizen in veld.jpg
Logo ChristenUnie (1).jpg
Door ChristenUnie Hoorn op 8 juli 2023 om 21:08

CU huiverig voor bezuinigingen in Hoorn

Bij de bespreking van de kadernota (die de hoofdlijnen voor de begroting van volgend jaar beschrijft) hamert de ChristenUnie erop dat er niet op essentiële zaken bezuinigd mag worden.

Financieel zware tijden

De gemeente verwacht de komende jaren financieel zware tijden. Een sluitende begroting, waarbij de inkomsten minstens evengroot zijn als de uitgaven, wordt een uitdaging.

Zeker in tijden waarin inwoners het al zwaar hebben is het desondanks onverantwoord om op allerlei zaken te bezuinigen. "Betaalbare huisvesting, een veilig leefomgeving en goede investeringen in de infrastructuur blijven nodig om Hoorn leefbaar te houden", stelt Kees Maas, fractievoorzitter van de ChristenUnie Hoorn.

Doorstroming op de woningmarkt

Maas wil dat het college een tandje bijzet als het gaat om het bouwen van voldoende betaalbare huur- en koopwoningen. "We hopen dat er vaart wordt gemaakt met het voormalige terrein van de gevangenis en Buitenstad, zodat we hier zowel goedkope woningen als tijdelijke modulaire woningen kunnen ontwikkelen", aldus de fractievoorzitter.

Maar niet alleen het bouwen van woningen, ook de doorstroom dient meer prioriteit te krijgen. De ChristenUnie is blij dat er een 'doorstroommakelaar' is aangesteld in West-Friesland. Het zou tevens een goed idee zijn om te kijken naar een doorstroomsubsidie voor senioren, zoals ook al in Purmerend en Zaanstad gebruikelijk is.

De hele bijdrage van de ChristenUnie Hoorn bij de behandeling van de Kadernota lezen? Dat kan door het downloaden van het bestand hieronder.

Bijlagen

Bijdrage

Afgelopen dinsdag 31 oktober was de behandeling van de begroting in gemeente Hoorn.Als gemeente zullen we 10 miljoen moeten bezuinigen om het tekort vanaf 2026 te dekken.  

Kees Maas (fractievoorzitter CU Hoorn): ‘Voor de ChristenUnie is het van belang dat we blijven inzetten op betaalbare huisvestiging, armoedebestrijding, preventie in het sociaal domein met een goede sociale kaart en veilige mobiliteit voor fietsers en voetgangers. Daarnaast zal deze coalitie ook moeten kijken naar de eigen ambities en prioriteiten en waar we zaken moeten temporiseren’.

De ChristenUnie heeft verder aangegeven dat ze snel een oplossing willen voor het storten van grofvuil door kringloopwinkels. Hierover zijn kringloopwinkels al jaren over in gesprek met de gemeente zonder dat er een oplossing is.

 Daarnaast hebben we wederom aandacht gevraagd voor dak en thuislozen en de sociale kaart voor zorg en vrijwilligersorganisaties.

 De volledige bijdrage kun je hieronder teruglezen.

bijdrage begroting CU Hoorn 2024