Duurzaamheid
Mensen zijn onderdeel van een prachtige schepping waarvan het bestaan in Gods handen ligt. We genieten van de wonderlijke schoonheid van de wereld die we in bruikleen hebben gekregen.
De ChristenUnie wil krachtig inzetten op een hoopvolle en noodzakelijke beweging die gaande is naar een groene, duurzame economie die zich houdt aan de grenzen van de aarde en aan de norm van ecologische en sociale gerechtigheid.
- Bij duurzaamheidsplannen omtrent woningen is de eerste stap altijd isoleren. Daarna kan pas worden gekeken naar het verduurzamen van de toevoer van energie. Immers is energie die niet wordt gebruikt de meest duurzame energie.
- Energiearmoede moet worden aangepakt. De gemeente moet meer aandacht hebben voor het ondersteunen van mensen met een laag of middeninkomen. Zij kunnen de steun van de gemeente bij verduurzaming het beste gebruiken.
- We vergroenen het stedelijk gebied zoveel mogelijk door groen te versterken en waar mogelijk extra groen bij te planten. We kijken naar het invoeren van subsidies voor geveltuintjes en het aanleggen van groen in voor- en achtertuinen.
- Zoveel mogelijk van de energie die in Hoorn wordt opgewekt is lokaal eigendom, van de gemeente of van energiecoöperaties van inwoners, bedrijven en organisaties.
- Van grijze daken en gevels maken we zoveel mogelijk daken en gevels met zonnepanelen en/of groen. Op overheidsgebouwen neemt de gemeente zelf het initiatief en ook op IJsbaan De Westfries komen zonnepanelen.
- Bij nieuwbouw wordt wat de ChristenUnie betreft 50% van de grond voor groen gereserveerd. Indien dit niet mogelijk is, wordt dit middels groene daken gecompenseerd.
- De groenvisie die gemeente Hoorn heeft vastgesteld wordt verder vormgegeven en uitgevoerd en waar mogelijk kunnen wijken eigen budget krijgen om invulling te geven aan de groenvisie in hun straat of wijk.
- In overleg met scholen en andere organisaties zorgen we voor het beter scheiden van afval in onze stad. De binnenstad en appartementencomplexen worden voorzien van ondergrondse containers. We streven naar een systeem waarbij per zak restafval wordt betaald. Hiervoor is het wel nodig dat inwoners van Hoorn hun afval altijd goed kunnen scheiden.
- Als gemeente investeren in we in publieke laadpalen voor elektrische auto’s, zodat er een netwerk ontstaat dat de hele gemeente dekt. Er komt een actieplan voor het meer frequent gebruiken van deelauto’s in de stad, waarbij uitgangspunt is dat in elke buurt deze auto’s te vinden zijn.
- ‘Grijze’ parkeerplaatsen worden zoveel mogelijk omgevormd naar groene parkeerplaatsen.
- Huurders in Hoorn mogen er niet op achteruitgaan als er warmtenetten worden aangelegd in de wijk. Kopers worden gefaciliteerd om hun woning van het aardgas af te halen.
- Innovatieve startups op het gebied van duurzaamheid en circulaire economie worden faciliteerd. Een mooi voorbeeld in gemeente Hoorn is onder andere Clean2A (Clean 2 Anywhere – Clean2a)