ChristenUnie presenteert krachtig verkiezingsprogramma

Campagne algemeen (1)
Logo ChristenUnie (1).jpg
Door ChristenUnie Hoorn op 8 januari 2022 om 12:00

ChristenUnie presenteert krachtig verkiezingsprogramma

'Samen recht doen' is de titel

De ChristenUnie Hoorn heeft zijn verkiezingsprogramma 2022-2026 gepresenteerd. Een ambitieus programma met veel maatregelen om problemen op gebied van wonen, duurzaamheid en infrastructuur in Hoorn aan te pakken.

Aanpak van de wooncrisis

Een van de belangrijkste thema's voor de ChristenUnie is wonen. CU-lijsttrekker Kees Maas: "De wooncrisis heeft geleid tot veel problemen in Hoorn, waaronder dakloosheid. Om deze problemen aan te pakken, moet minstens 30% van alle nieuw te bouwen woningen per project een sociale huurwoning zijn." Dakloosheid moet verleden tijd zijn, als het aan de ChristenUnie ligt, onder meer door het succesvolle concept Housing First verder uit te rollen.

"Ook komt er als het aan ons ligt een woonplicht voor mensen die een nieuwbouwwoning kopen en wordt er geïnvesteerd in het omvormen van bedrijventerreinen tot woningen of een combinatie van wonen, werken en winkelen", vertelt Maas.

Duurzaamheid voor alle inwoners

Naast wonen is er ook veel aandacht voor duurzaamheid, en duurzaam wonen. Lagere en middeninkomens komen nog te weinig mee met de stappen die op gebied van duurzaamheid worden gezet.

"De ChristenUnie wil dat de gemeente meer aandacht heeft voor de lagere en middeninkomens als het gaat om duurzaamheid. Zij wonen ook vaak in de huizen waar de energielabels het laagst zijn. Door in deze mensen en huizen te investeren, levert dit de meeste duurzaamheidswinst op", aldus Maas.

Investeren in jongeren

De verschillende generaties worden ook goed zichtbaar in het programma. Zo wil de ChristenUnie het jongerenplatform verder uitbreiden dat in 2020 is gestart, onderzoeken of het mogelijk is een hbo-instelling in Hoorn te vestigen en jongeren helpen aan stageplaatsen.

"Bij beleid wordt nog te weinig rekening gehouden met jongeren. We voeren als gemeente daarom al een Generatietoets uit en spreken jongeren via het jongerenplaftorm. Maar meer investeringen in het horen van jongeren is hard nodig", vindt de lijsttrekker.

Aandacht voor onze ouderen

Volgens de ChristenUnie is er ook specifiek aandacht voor ouderen nodig. Het is dan ook belangrijk dat er duidelijk ouderenbeleid komt en in bestaand beleid, zoals op gebied van sport en wonen, er rekening wordt gehouden met de gevolgen voor ouderen.

Kees Maas pleit in dit kader onder meer voor een woonzorgvisie waarbij zorginstellingen en woningcoproraties worden betrokken, zingeving van het leven bespreekbaar te maken en de website van de gemeente ouderenproof te maken.

Het hele verkiezingsprogramma is hier te lezen. U kunt ook alles per standpunt bekijken.

Bijdrage

Afgelopen dinsdag 31 oktober was de behandeling van de begroting in gemeente Hoorn.Als gemeente zullen we 10 miljoen moeten bezuinigen om het tekort vanaf 2026 te dekken.  

Kees Maas (fractievoorzitter CU Hoorn): ‘Voor de ChristenUnie is het van belang dat we blijven inzetten op betaalbare huisvestiging, armoedebestrijding, preventie in het sociaal domein met een goede sociale kaart en veilige mobiliteit voor fietsers en voetgangers. Daarnaast zal deze coalitie ook moeten kijken naar de eigen ambities en prioriteiten en waar we zaken moeten temporiseren’.

De ChristenUnie heeft verder aangegeven dat ze snel een oplossing willen voor het storten van grofvuil door kringloopwinkels. Hierover zijn kringloopwinkels al jaren over in gesprek met de gemeente zonder dat er een oplossing is.

 Daarnaast hebben we wederom aandacht gevraagd voor dak en thuislozen en de sociale kaart voor zorg en vrijwilligersorganisaties.

 De volledige bijdrage kun je hieronder teruglezen.

bijdrage begroting CU Hoorn 2024